För pedagoger

Författarbesök

Inger är med i Författarcentrum Väst och gör gärna besök i skolor. Författarbesök innebär ofta att berätta om hur en bok blir till och hur en författare arbetar.

Det är roligt att väcka skrivlust och inspirerar till skrivande. Inger gör gärna olika typer av skrivövningar och kan åta sig att  kommentera på kortare texter från eleverna. Besöken blir bäst om de läggs upp tillsammans. Viktigt är att läraren är med i klassrummet och tar aktiv del i besöket. Förbered gärna elverna på att besök ska ske.

Kontakta Författarcentrum Väst

 

Äventyret med Havssulan har en lärarhandling som kommer att laddas upp här och det går också fint att kontakta oss på mail inger.marie.hansson@gmail.com för att få lärarhandledningen.

Lärarhandledning

årskurs 2-5 

Introduktion 

Ta med dina elever på en spännande och rolig seglats från Strömstad till Marstrand med segelbåten Havssulan. Låt dem lära känna bokens huvudperson Erik, hans bästa kompis Jesper och hans två norska kusiner Vilde och Juni. De kommer att få uppleva roliga seglingsdagar fyllda av krabbfiske, snorkling, värmebölja men även oväder. Ombord på en annan båt finns ytterligare två klasskamrater till Jesper och Erik. Det är Baljan och Väggen som inte alltid är snälla mot Erik. När de träffas uppstår många spännande händelser som leder till att barnen kommer att se annorlunda på varandra efter seglingens slut. 

Äventyret med Havssulan lämpar sig väl för att utveckla elevernas läs och skrivlust. Efter varje kapitel finns övningar i läsförståelse, lässtrategier, textkopplingar och skrivövningar. Eftersom kapitlen är relativt långa, är det bra att stanna upp och låta eleverna fråga om oklarheter under läsningens gång. Det är bra om du som pedagog har läst texten innan och planerat in lässtopp där du bäst tror att det behövs för din klass. 

Läsförståelsen är indelad i: 

• Svåra ord och uttryck att klargöra: till varje kapitel hör ord och uttryck som är bra att reda ut betydelsen på innan ni börjar läsa. 

• På raderna: svaret står i texten. 

• Mellan raderna: här handlar det om att kunna ”läsa mellan raderna”. 

• Bortom raderna: här ska man reflektera över texten och tänka vidare. 

Textkoppling sker genom att fråga eleverna om de tycker att delar av texten liknar någon annan bok de läst eller film de har sett. På så vis får man en text till text-koppling. 

Till varje kapitel hör skrivövningar som ofta är integrerade med värdegrundsfrågor. Detta blir på så sätt även text-koppling – text-till-mig-själv-koppling och text-till-världen-koppling.